Garantáltan garantáljuk!

Garantáltan garantáljuk!

...avagy milyen a szerintünk jó garanciális ügyintézés ma, Magyarországon!

A fogyasztói társadalom egyik alapja, hogy gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor szükségünk van valamilyen garanciális szolgáltatás igénybevételére, használatára. Ez van. Ezzel nem tudunk mit kezdeni. Manapság a gyártók üzletpolitikáján kívül számtalan tényező határozza meg, hogy a termékek hogyan, milyen körülmények között és milyen alapanyagokból készülnek. De ez most mindegy is! Nem minden Kínában gyártott termék rossz minőségű és nem minden Kínán kívül készülő termék jó minőségű. Ez alapvető tény! Ahogy az is, hogy a garanciális ügyintézés már nem egy termék, hanem egy komoly szolgáltatás, amit lehet jól (is) csinálni! A sorozatgyártás szépsége viszont az, hogy mindig előfordulnak hibák! Ha kifogunk egy ilyen terméket, fontos, hogy mi történik utána!

Jótállás, szavatosság

Először is tisztázzuk, mit jelent a jótállás és a szavatosság! Mindenki ismerheti az áruházakban kapható 280 millió éves sót, aminek általában 3-4 éven belül lejár a szavatossága!

Áruházi baki

A jelenség nem csalás, vagy ámítás. Az EU-ban a szavatosságra szigorú törvények kötelezik a kereskedőket. KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTERNETES WEBÁRUHÁZAKRA! Ez azt jelenti, hogy a kereskedő FELELŐSSÉG-gel tartozik a termék minőségével, a leírásával és a használhatóságával kapcsolatban. A fenti képen a felelősség a termék minőségére 2019. márciusáig tart. Azt nem tudjuk, hogy a kép mikor készült, de ez a szavatosság a kereskedő részéről mindenképpen több, mint amit ez EU előír, vagyis itt a vásárlók részére egy pozitív eltérés történik, még ha a kép egy kicsit viccesnek is tűnik!

A felelősség egyébként a mi esetünkben azt jelenti, hogy az EU 1999/44/EK irányelv alapján a fogyasztási cikkekkel kapcsolatban minden kereskedőnek 2 évig szavatosságot kell vállalnia!

Vagyis a vásárló a minőségi kifogásait a vásárlástól számított 2 éven belül jelezheti a kereskedőnek!

Mi a különbség a szavatosság és a garancia között?

Alapvetően semmi! A garancia szintén felelősséget jelent, aminek a szavatossághoz van köze. A szavatosságot pedig fent már tisztáztuk!

Mi a Saenger Hungary-nál 1 év a teljes körű garanciát vállalunk a termékekre! Ez azt jelenti, hogy a vásárlástól számított 1 éven belül minden terméket gyakorlatilag ingyen javítunk, vagy cserélünk és a minőségi kifogást a gyártónak is jelezzük. Ezen felül a szavatosság a garanciális időn túl a fent már említett EU irányelv alapján nálunk is jár minden vásárlónak, minden termékre!

Kihez fordulhatunk, ha garanciális problémánk van?

Gyakran keresnek meg minket külföldi honlapokról, kereskedőktől és egyéb értékesítőktől megvásárolt Saenger - többnyire ANACONDA - termékek garanciájával kapcsolatban. Fontos kiemelni, hogy ezen meghibásodott termékek értékesítése eddig minden esetben az EU tagországaiban történt!

Tisztáznunk kell, hogy amikor egy fogyasztó terméket vásárol, minden esetben a vásárlás kapcsán a termék eladójával kerül szerződéses jogviszonyba. Tehát a termék meghibásodásával kapcsolatos panaszunkkal minden esetben ahhoz a kereskedőhöz kell fordulnunk (abba a boltba fáradjunk vissza), ahol a terméket megvásároltuk.

Sok esetben sajnos előfordul, hogy a fogyasztó az eladótól azt a tájékoztatást kapja, hogy a hibás termék miatti panaszával forduljon a szervizhez vagy a gyártóhoz, azonban az ilyen tájékoztatást a fentiekben leírtak miatt nem vagyunk kötelesek elfogadni, mivel minden esetben a terméket értékesítő forgalmazó lesz a termékhez kapcsolódóan a jótállásra, illetve szavatosságra kötelezett fél.

Mi a Saenger Hungary-nál ezekben az esetekben a vásárlót, legfeljebb hozzáállással, tájékoztatással és egy-két tippel, trükkel tudjuk segíteni!

Lássuk, mi a helyzet a Saenger Hungary-nél!

Alapesetben minden termékre 1 év teljes körű garanciát biztosítunk! Erről már volt szó. A következőkben azt írom le, hogyan néz ki a mi szolgáltatásunk!

Először is minden általunk értékesített termékről regisztráció és számla készül! Így mindig pontosan látjuk a vásárlás dátumát! A vásárló ezt követően elkezdi használni a terméket. A kereskedők általában a garanciális feltételek között szokták leírni, hogy milyen kizáró okok vannak a szavatosságra. Az egyik ilyen legjellemzőbb kizáró ok a "NEM MEGFELELŐ", vagy "NEM RENDELTETÉSSZERŰ" használatból eredő meghibásodás, vagy kár. Azért írtam, hogy "ÁLTALÁBAN", mert ezt igyekszünk a lehető legbarátságosabb módon kezelni.

Természetesen vannak, akik visszaélnek ezzel!

Visszaélés

Én nem bánom, ha valaki feszegeti a saját cuccai határait, de könyörgöm, legalább ne posztolgassa! (Később leírom miért nem érdemes!)

Ha megtörténik a baj!

A legjellemzőbb hibák a bottörés, orsó meghibásodás (pl. fék probléma), vagy padok, székek, ágyak teherviselő felületeinek hajlása, törése, hegesztések elengedése, esetleg rádiós rendszerek, pl. kapásjelzők elhangolódása, átprogramozódása...

Egy tipikus hiba a botoknál, a bandázs környéki törés! Természetesen kicseréltük!

Ezekben az esetekben az a jellemző, hogy a kereskedők bekérik a meghibásodott felszerelést. Általában a vásárló költségén, ami a fenti EU irányelv szerint NEM HELYES! Ha szerencsénk van, raktárról kicserélik, de a tapasztalat inkább az, hogy azt a bizonyos felelősséget meg próbálják áthárítani a vásárlóra, mondván: "Nem rendeltetésszerűen használta!"

Jobb esetben megpróbálják - főleg a bonyolultabb rendszerek esetén - külföldre küldeni és megjavíttatni. Ez sokszor hetekbe, hónapokba telik, ami alatt a vásárló(k) nem tudják a teljes felszerelésüket használni. A másik jellemző dolog, hogy a horgászfelszerelés nem télen a kerti kisházban szokott tönkre menni, hanem általában a szezon közepén használat közben, vagy az azt megelőző felkészüléskor, így sok esetben ugrik egy jó nagy rész a szezonból. Rosszabb esetben az egész szezon alatt nem oldódik meg a probléma.

2015-ben a Saenger Hungary változtatott!

Feltettük magunknak a kérdést, hogy egy hiba bekövetkezésekor mit vár el, mit szeretne a horgász!? Használni a cuccot! Ez érthető! Így kitaláltuk, hogy az egész folyamatot felgyorsítjuk. Ma már szinte mindenki rendelkezik valamilyen okos készülékkel, ami alkalmas jó minőségű álló, vagy mozgó kép készítésére! Ezt használjuk ki! Létrehoztunk egy Goggle meghajtót, szinte korlátlan tárhellyel, amit megosztottunk a német mérnökökkel. A horgásztól azt várjuk, hogy fotózza-, vagy videózza le a meghibásodást és akár magyar nyelven narrálja alá, hogy mit tapasztal. A körülményeket néhány szóban elég leírni és bármilyen cuccáttolós oldalon keresztül - ami általában ingyenes 2GB adatmozgatást jelent - küldje el nekünk.

Az így kapott anyagokat feltesszük a Goggle fiókunkba, amit a német mérnökök általában 24-48 órán belül kielemeznek és eldöntik, hogy lehetséges-e a garanciális csere! A terméket csak végső esetben kérik be előre, de szeretném hangsúlyozni, hogy amióta a rendszert bevezettük, ERRE MÉG NEM VOLT PÉLDA! Csere esetén a következő rendeléssel megkapjuk Németországból a vadi új terméket, amit kiküldünk a vásárlónak, AKÁR A VÍZPARTRA és futárfordultával, saját költségen hozzuk vissza (UTÓLAG) a meghibásodott árut. Az addig a vásárlónál marad(hat). Persze, ha használhatatlan, akkor ez nem mindig vigasz, de legalább a vevőnek nem kell sem csomagolnia, postára mennie, vagy különösebb energiát belefektetnie. Fő a bizalom!

Szintén gyakran előforduló probléma a botoknál a spicc leválása, törése! Kicseréltük!

Mint említettem sajnos nem mindenki rendeltetésszerűen használja a felszerelését. Egy alkalommal egy vásárló olyan képeket küldött vissza, melyeken látható volt a bot parafa nyelére gyárilag felhúzott átlátszó nylon, ami nagyon nem tesz jót a botnak, hiszen aláfolyik a víz, a pára és a parafa megduzzad, rosszabb esetben penészedik! Ez már önmagában nem rendeltetésszerű használat! Ezen kívül a 3 részbe tört bot a konyhában a földön volt lefényképezve és a spicc gyűrűn még látható volt a lelógó gyári címke, pedig a leírás alapján, csónakos pergetés és akadóba való leakadásra reagált bevágáskor tört el a bot. Nem volt életszerű, de mint említettem igyekszünk ezeket a vásárló lelkiismeretére bízva emberileg a lehető legkorrektebb módon, jóhiszeműen eljárni! Utána néztünk a vásárlónak is a közösségi oldalakon és kiderült, hogy előszeretettel "teszteli" a botok tűréshatárait, ami azt a gyanúnkat erősítette, hogy a bot nem is járt vízparton.

ENNEK ELLENÉRE A BOTOT KICSERÉLTÜK!

Az orsóknál ritkán látható szemmel a hiba. A nem megfelelő tárolás, leejtés, sokszor utólagos féklamella-, vagy zsinórrakási-, csavarodási problémákat okoz. A fenti esetben az orsó rengeteg helyen meg volt ütve, ami arra enged következtetni, hogy nem vigyáztak rá. Az alig fél éves orsó nem működött megbízhatóan. Némi magunkban elmondott ejnye-bejnye után kicseréltük és ajánlottunk hozzá egy megfelelő orsótartót néhány ezer forintért!

Alternatíva

Létezik olyan eset, amikor a kereskedő képes valamilyen áthidaló megoldást kínálni arra az időre, amíg megérkezik a cseredarab, vagy a javított termék.

Az Anaconda Tiki Taka kapásjelző rendszer egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a jelzők és a vevők külön-külön is megvásárolhatók, így ha az egyik jelzővel, vagy a vevővel gond van, nem kell az egész szettről lemondani, vagy cserélni. Általában nagyon gyorsan tudunk küldeni egy db jelzőt és hozzá videós segítséget, hogy a vásárló néhány perc alatt képes legyen összehangolni a saját, megmaradt szettjével. Ilyen esetben azt is felajánljuk, hogy a horgász pl. egy számára szimpatikus színt válasszon.

Egy másik esetben 2016 év elején történt meg, hogy a vásárló versenyre készült és 2 orsót szerelt fel méregdrága zsinórokkal, amiket értelemszerűen nem akart kidobni. Ezt úgy oldottuk meg, hogy egy azonos típusú bemutató példányt küldtünk neki dob nélkül, amire feltehette a saját felzsinórozott dobját! Így a verseny idejére és tovább is használhatta az alternatív bemutató orsónkat, amíg megérkezett az új orsója!

Gyakori hiba a székek, vagy ágyak esetében a nem megfelelő-, vagy túlterheléses horpadás, törés. Ebben a fenti esetben egyértelműen anyaghibáról és nem megfelelő hegesztésről beszélünk. Sajnos a szék több, mint 1 éves volt a vásárlót mégsem küldtük el "melegebb éghajlatra"!

Összegzés

A mai piaci verseny, a rengeteg gyártó, vagy kereskedő, illetve a rendkívül érzékeny vásárlók és az egyre növekvő vásárlói elvárások közepette ma már nem kizárólag az alacsony ár a döntő a termékválasztásban. A vevők egyre tudatosabbak és nem csak egy egyszer használatos terméket, nem csak márkát, nem csak minőséget, hanem modern kommunikációt, hozzáállást és szolgáltatást is keresnek. Utóbbit nem mindig tudatosan, tekintve, hogy pl. egy garanciális szolgáltatással csak abban az esetben találkozunk, ha erre sajnálatos módon szükségünk van. Ugyanez vonatkozik az otthoni TV szolgáltatásra. Azt, hogy megy a műsor a TV-ben megszokásból alapnak vesszük, de a szolgáltatót ténylegesen akkor ítéljük meg, amikor nem jön az adás és panasszal élünk! Ilyenkor találkozunk igazán közelről a kereskedővel, ami alapján eldöntjük, hogy hosszú távon működünk e együtt, vagy nem. Fő, hogy a bizalom kialakuljon!

Mi bízunk a vásárlóinkban és mindent megteszünk azért, hogy ŐK/TI is bízzatok bennünk!

Ha valakit komolyabban érdekel a téma, az utána olvashat az Európai Fogyasztói Központ honlapján Itt: magyarfk.hu, vagy itt: europa.eu

Végezetül nézzetek meg egy tipikus videót, amit várunk tőletek a gyors és rugalmas garanciális ügyintézéshez!

Az orsót természetesen kicseréltük!

Garanciális Ügyintézéstől mentes pecát kívánok mindenkinek!

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: