Helykeresés tapogatórúddal

Helykeresés tapogatórúddal


Sokan, sokszor felteszitek a kérdést, hogy ha nem áll rendelkezésre halradar, de csónakkal rendelkeztek a horgászat alatt, mivel is tudjátok feltérképezni az előttetek elterülő pályát.


Legegyszerűbb és legpontosabb eredményt egy tapogatórúd segítségével éritek el. Nagyon sokféle, csilli-villi vagy épp egyszerű megoldással találkoztam már az évek alatt. Bátran állíthatom, hogy mióta az Anaconda ground stick tapogatórúd megjelent, mást sem használok, kivéve, ha mély bányatóra visz az utam.


Puha vászonzsákban kerül forgalomba a három tagból álló alapmodell. 1,5 méteres darabokból állíthatjuk össze az épp szükséges vízmélységhez igazodva. Négy és fél méteres teljes hosszával bárhol jó szolgálatot tehet a mederfenék pontos feltérképezéséhez. Akinek ez mégsem lenne elég, vásárolhat hozzá plusz toldást, ami szintúgy 1,5 méteres hosszban érhető el. Gyárilag kétféle, cserélhető fejjel szállítja a gyártó. A lekerekített véggel az iszaposabb, puhább részeket tudjuk átvizsgálni. A hegyes pedig a kemény aljzaton tehet jó szolgálatot.Állandó dilemma, hogy ne inkább rozsdamentes rudat válasszunk...? Ehhez csak annyit szoktam hozzáfűzni, hogy próbáljátok ki egymás után mindkét fajtát... A karbon-kompozit anyagnak köszönhetően a 4,5 méteres Ground Stick mindössze 625gramm!!! Ellenben egy rozsdamentes rúddal, ez nem fogja leszakítani a kezed 10-15perc után sem! A csónak lassú manőverezésével kényelmesen, akár egy kézzel is elvégezhető a tapogatás. A puha EVA markolatának köszönhetően stabilan tarthatjuk még nedves kézben is.


A legalsó tagon elhelyezett furatok segítségével gyorsan megtelik vízzel, ezzel is megkönnyítve a gyors süllyedést, valamint a belekerülő iszap utólagos vizsgálatát.Erősített csatlakozásokkal látták el a tervezők, melyeket egy rugós gomb segítségével rögzíthetünk egymásba tolva.A második leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mit is keressünk a tapogatónk segítségével. „A halradar legalább mutatja a halakat is egy adott helyen...” SOHA sem a halak jelenlét keressük a hely kiválasztásánál, sokkal inkább azokat a pontokat, ahol nagy valószínűséggel meg fognak fordulni a pontyok vagy amúrok. Ilyenek lehetnek pl. régi patakmedrek, kemény és iszapos rész találkozásai, törések, púpok, víz alatti akadók vagy kövezések. Ezeket a helyeket megtalálva nagy valószínűséggel sikeresek leszünk!


A tökéletes hely kiválasztása után már csak egy dolgunk van, mégpedig megjelölni azt valamilyen módon. Következő rövid írásomban ezekre az eszközökre és módszerekre fogok kitérni. Tapogatásra fel, mindenkinek kiemelkedő fogásokat kívánok!

ANACONDA GROUND STICK


Lapu Balázs

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: